Technologische revolutie

Nu er verkiezingen komen in Amerika, wordt een thema dat ook in Nederland bij verkiezingen speelt aangehaald. Het basisinkomen. Alexandria Ocasio-Cortez sprak hier begin deze maand over op een Tech event. Er zullen banen vervangen worden door technologische innovatie.
Wat ze eigenlijk zegt tegen techies is:” Ga door, jullie hebben de toekomst, maar denk aan de mensen die zullen uitvallen door jullie groei.” Ze spreekt hiermee tenminste 2 doelgroepen positief aan en komt sympathiek over. Het basisinkomen zal er nooit komen.

Politici zijn geen visionaire denkers maar korte termijn denkers met een groot belang.

De huidige- en toekomstige technologie is, zoals ik dat noem, lineaire technologie. Het vervangt en/ of verbetert een lineaire actie of proces van een levend wezen of ding.
Omdat voorspellingen op basis van verleden worden gedaan en de industriële revolutie als referentiekader wordt gebruikt, ontstaat de angst van verlies van banen in de uitvoerende kern.
Dit is onterecht. De technologische revolutie vervangt werknemers uit de strategische-, tactische- en uitvoerende laag. De strategisch manager die nu op basis van analyse besluiten neemt, de midden manager die op basis van een cijfersheet en hiërarchische opdrachten zijn te grote team aanstuurt en de werknemer die repeterende taken uitvoert zijn niet meer van toegevoegde waarde.

De banen van de toekomst zijnde banen met specifiek menselijke kwaliteiten. Ter herinnering deze zijn: Luisteren, voelen, horen, begrijpen, tacid knowledge, verbinding, boosheid en humor.
Maar de strategisch manager ontslaat zichzelf niet, dus zo’n vaart zal het niet lopen met de technologische revolutie.