Information is grootste bedreiging aarde

Informatie is de grootste bedreigingvoor de aarde

In mijn boekje Lineair-en circulair denken, beschreef ik in 2017 de grootste bedreigingen die ik zag in de huidige lineaire ontwikkelingen. Voor o.a. de politiek, de economie, het onderwijs, de wetenschap, degeneratieve aandoeningen. Daar is nu als vanzelfsprekend een zeer grote bedreiging aan toe te voegen.

De bedreiging van duurzaamheid van de aarde door informatie.

Deze bedreiging heeft als vanzelfsprekend invloed op alle eerder genoemde bedreigingen.
Melvin Vopson schreef de paper The Information Catastrophe, onderbouwt door Einstein’s “Theory of general relativity (de verbinding tussen energie en massa)” en Rolf Launders theory “Energy costs are tied to information processing (de verbinding tussen energie kosten en informatie verwerking)”.
Daarin concludeerde hij dat digitale bits massa hebben en dus in hetzelfde rijtje thuishoren als vloeistof, gassen, plasma’s en vaste stoffen. Omdat beide theorie├źn (Einstein/ Launders) correct zijn gebleken, is de kans erg groot dat Vopson’s theorie juist is. Hij voorspelt dat de massa van de aarde in het jaar 2500 voor de helft uit digitale informatie bestaat. En dat er over 350 jaar (2371) meer digitale bits zijn dan atoompjes.

Informatie kan in vele vormen voorkomen (o.a. analoge informatie, biologisch DNA-gecodeerde informatie en digitale informatie) is de meest fundamentele vorm het binaire (=lineaire) digitale bit omdat het met succes alle bestaande vormen van informatie kan weergeven of dupliceren.

Waarom zou ik de paper van Vopson als criticus serieus nemen?
–Omdat het onderbouwd is door meerdere eerdere correct bevonden onderzoeksresulaten van een circulair denkend wetenschapper (Einstein) en een wetenschapper uit de huidige tijd (> lineair denkend). Die combinatie is erg goed.
–Ik werkzaam ben geweest in data centra en de energie uitdagingen ken.
–Ik al jaren pleidooi voer voor quantum bits (circulaire bits), als we dan toch informatie managen.
–Informatie voor de meeste mensen niet tastbaar lijkt. Maar als je weet dat na een langdurige informatie overload (a.k.a. teveel prikkels) mensen in een burn-out kunnen raken of bij te weinig interessante informatie mensen in een bore-out kunnen raken, met definitieve schade aan de hersenen waardoor er later weer degeneratieve aandoeningen ontstaan zoals ALS, Alzheimers, Parkinson.

Concluderend is voor mij de cirkel rond en heeft bewustwording en aanpak van deze informatie catastrophe hoge prioriteit. Het leidt tot een triple win situatie (en dan volgen er altijd meer…)