Toename Daklozen en honden

Steden bereid je voor op veel honden.                                                                         2019-08-16

Het CBS verwacht dat in 2047 1 op de 4 Nederlanders alleenstaand zal zijn. In 2018 waren er meer dan 3 miljoen alleenstaanden.
Ervan uitgaande dat de meeste mensen gezelschap wensen, zou je kunnen stellen dat alleenstaanden eerder een hond of een ander gezelschapsdier nemen. Tijdens mijn laatste verblijf in San Francisco stad van de (technologische) innovatie en mogelijkheden beschouwde ik een mogelijke toekomst voor steden in Nederland.
Gezond ogende baasjes in sportlegging met in de ene hand een smartphone en in de andere hand een riem met goed gedesignde hond. Veel “take your dog to work” beleid, immers een gelukkige werknemer presteert beter.
Honden als levens vergezel, op elke hoek van de straat een hondenwas- of hondentrimsalon, hondentherapeuten, hondencafés etc. Óók elke avond het verstorende geluid van grote watertankvrachtwagens om de trottoirs schoon te spuiten. De enorme groei van daklozen die je terugziet in de straten van de stad is schokkend. Deze daklozen poepen samen met hun honden op de stoepen in de stad. Je gaat op je hond lijken zegt men, of gebeurt dat als je als hond behandeld wordt? Na een paar dagen besloot ik net als de andere passanten het niet meer te zien en te ruiken.

In de stad worden honden steeds meer verbannen, kleine poepveldjes en veel “verboden voor honden” bordjes. De diverse losloopgebieden net buiten de stad verdwijnen. De stad is niet voorbereid op een toekomst met veel alleenstaanden en daklozen. Want ook het aantal daklozen groeit enorm in Nederland.